Grbin: Omogućiti besplatne vrtiće za svu djecu predstavlja jednu od glavnih demografskih mjera

Grbin: Omogućiti besplatne vrtiće za svu djecu predstavlja jednu od glavnih demografskih mjera

Grbin: Omogućiti besplatne vrtiće za svu djecu predstavlja jednu od glavnih demografskih mjera

U Puli, 24. lipnja - Predsjednik SDP-a Hrvatske Peđa Grbin u subotu je iz Pule poručio kako SDP želi svoj djeci u Hrvatskoj omogućiti besplatne vrtiće. Smatra da je to pošteno prema djeci, prema roditeljima, a posebno prema majkama i zato što je to moguće.

Vrtići trebaju biti dostupni svakom djetetu, bez obzira na njegovu socijalnu i ekonomsku situaciju ili mjesto u kojem živi. Vrtići omogućuju sigurnost i smanjivanje socijalne nejednakosti te djeci pružaju više od obrazovanja: obroke, igračke, prijatelje i odrasle kojima se mogu s povjerenjem obratiti.  Mogućnost odlaska u vrtić osigurat će i bolji uspjeh djece u školi.

Uvođenje besplatnih vrtića korisno je za roditelje jer im olakšavamo ekonomsko opterećenje podizanja djece, pomaže ravnopravnosti jer povećanjem broja vrtića i otklanjanjem financijskog tereta ženama olakšavamo rad i izgradnju karijere, te je pametno za zajednicu jer je ulaganje u djecu jedina prava demografska mjera.

Upozorio je kako Hrvatska ima jednu od najnižih stopa pohađanja vrtića u Europskoj Uniji. Istovremeno, ima snažan pad nataliteta (2013. oko 40.000, a 2022. tek 34.000 rođene djece). Zato je ulaganje u besplatne vrtiće i povećanje kapaciteta u vrtićima nužno.

U SDP-u su svjesni problema nedostatka mjesta u vrtićima, kao i manjka odgojitelja. Ističu da je izgradnja novih i proširenje postojećih kapaciteta dugotrajan proces na kojem treba početi raditi odmah.

Grbin je naveo da će to ostvariti prvenstveno povećanjem izdvajanja - na način da se država uključi u financiranje vrtića, ali da upravljanje i dalje ostane na lokalnoj zajednici koja najbolje poznaje i prepoznaje potrebe svoje sredine. Država bi godišnje utvrđivala prosječnu ekonomsku cijenu vrtića (danas bi to iznosilo otprilike 350 € po djetetu) i od toga preuzela pola iznosa (trenutno oko 175 € po djetetu), čime bi prestala potreba za daljnjom participacijom roditelja u javnim vrtićima, a u sustavu bi se osigurala i dodatna sredstva za povećanje plaća odgojitelja, podizanje standarda i gradnju novih vrtića.

Istaknuo je da bi ukupan trošak takve mjere za državni proračun iznosio cca 300 milijuna €, što je oko 1 % proračuna i s obzirom na današnje prihode potpuno je ostvarivo. Naveo je da je, između ostalog, potrebno propisati jasne, transparentne i ne diskriminatorne kriterije upisa u vrtiće, osigurati poštivanja pedagoškog standarda u cijeloj Hrvatskoj, kao i sustavno raditi s djecom s razvojnim teškoćama.

"To je mjera koja bi državu, odnosno proračun, koštala 300 milijuna eura godišnje. I s time možemo ostvariti da svako dijete ide u vrtić, a da njegovi roditelji ne moraju plaćati nikakve participacije. Ali isto tako, iz tog novca osigurat ćemo sredstva za izgradnju daljnjih vrtića.

Na primjeru Pule možemo vidjeti kako bi to izgledalo. Umjesto 90 eura koliko danas roditelji plaćaju za djecu koja idu u vrtiće, roditelji ne bi morali plaćati ništa. A gradu bi bila osigurana daljnja sredstva koja bi omogućila da se u jednom četverogodišnjem razdoblju može izgraditi, ovisno o uspješnosti lokalne samouprave, od 100 do 200 novih mjesta.

I to je naprosto dobra mjera, mjera koja je korisna za roditelje, jer će im omogućiti da u ovim vremenima inflacije izdvajaju manje, ali isto tako i demografska mjera jer moramo znati da je u 10 godina broj djece koja se rađa pao s nešto iznad 40.000 djece koliko je bilo u 2013. na 34.000 koliko je rođeno u Hrvatskoj prošle godine. Mi kao društvo, nažalost, izumiremo, i ako se nećemo trgnuti i nešto napraviti da to promijenimo, onda je pitanje koliko će nas biti na popisu 2031., 41., a za 51. ne usudim se niti razmišljati", rekao je Grbin.