Davor Bernardić u Puli podržao radnike Uljanika u zahtjevima za isplatu plaća i odlazak Uprave Uljanika

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić danas je iz Pule komentirao slučaj radnika Uljanika, 3. MAJA, kao i cijele Uljanik Grupe, koji su jutros započeli opći štrajk jer im nisu isplaćene plaće za srpanj, poručivši kako najveću odgovornost za nastalu situaciju ima upravo Vlada koja je posljednje dvije godine sustavno ignorirala probleme u tom brodogradilištu.

Bernardić je izrazio punu podršku njihovim zahtjevima - za isplatu zaostalih plaća, za odlaskom Uprave, kao i restrukturiranju Uljanika.

„Brodogradnja u Puli postoji 162 godine, no  s njom naša zemlja živi već stoljećima. U interesu je cijelog hrvatskog naroda da brodogradnja opstane i to je danas jedno od naših najvažnijih nacionalnih pitanja“, kazao je čelnik SDP-a, a upozorio je i na činjenicu da je Vlada cijelu proteklu godinu, posebice posljednjih nekoliko mjeseci, imala sve podatke o poslovanju Uljanika pa se niti premijer, kao ni trenutačni ministar gospodarstva Darko Horvat te bivša ministrica Martina Dalić, uz Upravu, ne mogu amnestirati od odgovornosti zbog situacije u koju su doveli više tisuća radnika čija je egzistencija sada ugrožena.

„Znali su kakvo je stanje u Uljaniku, ali su taj dio očito prespavali i jednostavno nisu napravili ništa. Sada je problem eskalirao i 4 500 radnika s pravom traži svoje plaće, kruh za svoje obitelji. Mi ih u SDP-u podržavamo i pozivamo Vladu da zajedno sa svim vlasnicima, s lokalnom samoupravom, gradom Pulom, kao i sa strateškim partnerom, iznađu rješenje za restrukturiranje Uljanika. Očekujem da Vlada pokaže barem jednaku razinu brige za hrvatsku brodogradnju, kao što je to bilo u slučaju Todorića i Agrokora“, poručio je Bernardić.

Djelomično se složio s tezom da Uljanik nije isključivo problem Vlade Andreja Plenkovića, ustvrdivši kako problem hrvatske brodogradnje postoji posljednjih 27 godina te kako je u tom dugom razdoblju utrošeno više od 30 milijardi kuna državnog novca u tu industriju.

„Samo u 3. MAJ i Uljanik te kompletnu Uljanik Grupu uloženo je preko 12 milijardi kuna državnog novca. To je novac svih građana, poreznih obveznika, pa se radnici danas s pravom pitaju „Di su pare?“. Nažalost, najveći dio odgovornosti snosi ova Vlada jer je u posljednje dvije godine ignorirala izvještaje i podatke koji su govorili o stanju u Uljaniku.“

Bernardić je podsjetio kako je upravo bivša SDP-ova Vlada uspjela riješiti probleme brojnih hrvatskih brodogradilišta i poravnati dugove, no kako su problemi ponovno počeli 2016. godine.

Opovrgnuo je navode da SDP sada zaziva novi „lex škver“, zakon kojim bi se saniralo posrnulo brodogradilište.

„Nitko ne zaziva „lex škverove“. Ja sam rekao da od Vlade očekujem barem jednaku razinu brige koju su pokazali u slučaju Agrokora. Budite sigurni da nitko normalan u ovoj zemlji ne bi volio da ponovno dođe do neke Borg skupine koja je iz Agrokora izvukla stotine milijuna kuna, što je uostalom i priznao sam Plenković kad je savjetnike pozvao da vrate novac i kad je zatražio ostavku Martine Dalić“, kazao je predsjednik SDP-a.

Bernardić je danas u Puli odgovorio i na pitanje novinara o tome je li oporba jedinstvena u zahtjevu za traženjem ostavke ministra zdravstva Milana Kujundžića čije afere pune medijske stupce posljednjih dana, na što je on odgovorio da je u tome „jedinstvena cijela hrvatska javnost, a ne samo oporbene političke stranke“.

„Nema nikakve dvojbe oko toga da Kujundžić treba otići. Plenković se vjerojatno boji smijeniti ministra zdravstva kako ne bi poslije ostao bez jedne ruke u Saboru. Poznato je da su Kujundžićevi stavovi, poput onoga o pobačaju, bliži onima Zlatka Hasanbegovića pa očekujem od stranaka vladajuće koalicije koji su liberalnijih svjetonazora, mislim na HNS i HSLS, da se usprotive i da podrže zahtjev za smjenom ministra“, poručio je Bernardić.