Peđa Grbin na aktualnom prijepodnevu

Današnje saborsko aktualno prijepodne, potpredsjednik SDP Hrvatske te član Predsjedništva Gradske organizacije SDP Pula, iskoristio je kako bi upitao Predsjednika Vlade RH što se poduzima kako bi se pomoglo pulskom brodogradilištu Uljanik.

Njegovu Facebook objavu o današnjem aktualnom satu prenosimo u cijelosti, a sve Vas pozivamo da ''lajkate i sherate''.

Facebook objava

Današnje aktualno prijepodne iskoristio sam kako bih predsjednika Vlade pitao o stanju u Uljaniku, odnosno:

- u kojem je statusu zahtjev za davanje jamstava koji je Vlada uputila Komisiji i u kojem roku možemo očekivati odgovor,

- koje su radnje koje Vlada RH planira poduzeti oko problema u Uljaniku i, što smatram najvažnijim

- što ako Komisija uskrati suglasnost na dana jamstva.

S obzirom da se radi o temi koja je prevažna da bi se oko nje polemiziralo, dijelim odgovor predsjednika Vlade, kako ga je on dao, a svatko će sam zaključiti koliko je Vlada ozbiljna u nastojanjima da se brodogradnja u Puli spasi, odnosno, da na otoku umjesto Uljanika ne osvane nova marina:

"Hvala lijepa poštovani zastupniče Grbin na pitanju koje je vezano i za vašu izbornu jedinicu i zato ga smatram legitimnim i dobrim i korisnim u ovom trenutku za javnost jer nema nikakvih elemenata satire nego konkretnoga života za koji se zalaže i gradonačelnik Pule i IDS gospodin Miletić i župan Flego, za koji se s obzirom na povezanost Uljanika i 3. Maja zalaže i gradonačelnik Rijeke i župan Primorsko –goranske županije Komadina. Sve su to ljudi koji imaju legitimitet u ovom dijelu Hrvatske i koji su u proteklih nekoliko mjeseci u više navrata komunicirali i sa Vladom RH i sa nadležnim ministrima i sa ministrom financija i sa potpredsjednicom VLade i ministricom gospodarstva. S obzirom da smo, kao i što sami znate, u onom prethodnom desetljeću, a sa financijskim obavezama praktički od ove godine radi na cjelovitom procesu restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta koja su sva, barem oni šest minus jedno u Kraljevici bilo u poteškoćama i koja su svake godine predstavljala veliko opterećenje na proračun. Prije svega, aktualna situacija je vezana i za odgovornost Uprave Uljanika. To je ono što moramo precizno i jasno kazati. Vlada Rh je na temelju svih informacija koje smo prikupili i dobili dala ovo jamstvo za moguće kreditiranje Uljanika u iznosu od 96 milijuna eura prema HPB-u i drugim bankama i financijskim institucijama, prema procedurama taj proces se vodi i u konzultacijama s Europskom komisijom. Mi smo naravno, odnosno Ministarstvo gospodarstva, u stalnoj komunikaciji, dali smo sva pojašnjenja, taj dijalog je na dnevnoj bazi i učiniti ćemo sve da se ta jamstva i realiziraju. Ono što je važno, a to je prije svega plan restrukturiranja Uljanika i eventualno pronalaženje strateškog partnera. Uprava Uljanika je o tome vodila razgovore i čini mi se da je taj put, dakle i jamstva i strateškog partnera, nešto što može biti i svojevrsni i plan A i plan B, vjerojatno zajedno povezani. Mi ćemo sa svoje strane voditi računa i o Uljaniku i o zaposlenicima. Pratimo poruke sindikata koje su izrečene u javnosti i već sama činjenica da je Vlada RH donijela ovakvu odluku po mom dubokom uvjerenju, može i vama kao zastupniku iz Istre biti jasna poruka da ćemo učiniti sve što možemo kako bi zadržali radna mjesta, kako bi Uljanik koji ima važnu ulovu u restrukturiranju 3. Maja bio održivo brodogradilište i nastavio s poslovima i zadržao radna mjesta koji ima više tisuća i u Puli i u Rijeci. Stoga očekujem da nam europska komisija u što kraćem roku, a na temelju svih podataka dostavi svoje mišljenje te da se nakon toga krene u realizaciju Odluke Vlade RH od prošloga tjedna. Hvala!"