Priopćenje za medije povodom 13. sjednice Gradskog vijeća Grada Pule

Za 28.11.2018. godine sazvana je sjednica Gradskog vijeća Grada Pule koja među ostalim, kao jednu od točaka, sadrži i prijedlog proračuna za 2019. godinu.

Ovim putem informirali bi javnost kako je klub vijećnika SDP – HSU uputio 8 amandmana i 4 izmjene dnevnog reda.

Na žalost svih stanovnika Pule, predloženi proračun nije razvojan za lokalnu zajednicu i ne rješava dugogodišnje probleme. Štoviše, pojedini infrastrukturni projekti prebacuju se već iz godine u godinu iz proračuna u proračun, a neke se niti ne uvrštava u proračun, dok se istovremeno troše milijuni na medijsku promociju rada aktualne vlasti – peglanje imidža.

Radi takvog odnosa prema gorućoj problematici uputili smo amandmane na proračun koji su usmjereni na rješavanje problema koje se uporno gura pod tepih.

Smatramo krajnje nepoštenim da stanovnici Pule financijski ispaštaju svake godine s novim povećanjima cijena. Podsjetili bi da je ova vladajuća većina, predvođena s gradonačelnikom Borisom Miletićem, donijela niz odluka koje izbijaju teško zarađeni novac iz džepa stanovnika Pule. Povećanje prireza, povećanje cijena vrtića, najveći komunalni doprinos i komunalna naknada u Istri, smanjivanje socijalnih prava i učeničkih prava, povećanje cijena vode, odvodnje, odvoza smeća itd., a da pritom Grad ima nenaplaćena potraživanja VIŠA od 90 MILIJUNA kuna, smatramo izrazito štetnim po životni standard stanovnika i daljnji razvoj grada.

Znamo da ne možemo od aktualne vlasti u Puli očekivati razinu brige i sposobnosti za mlade obitelji poput one koju osigurava SDP-ova vlast u Umagu u obliku besplatnih vrtića, besplatnih udžbenika, produljenog boravka, financijska pomoć nezaposlenim roditeljima djeteta do njegove prve godine, itd. te smo iz tog razloga predložili amandman koji bi barem smanjio sufinanciranje vrtića od strane roditelja sa trenutnih 690,00 na 590,00 kuna. Također  predložili smo amandman za sufinanciranje nabave udžbenika kako bi se i na taj način pomoglo roditeljima. Ne očekujemo da se sudjeluje u nabavi svih udžbenika kao u Općini Fažana, ali očekujemo da se pokaže dobra volja i pomogne roditeljima koji žive u ionako preskupom Gradu.

Isto tako izdvojili bi amandmane iz područja komunalne infrastrukture. U jednom od amandmana preraspodjelom sredstava osigurava se iznos od 350.000,00 kuna za izradu dokumentacije rekonstrukcije ulice 43. Istarske divizije koja je jedna od najprometnijih ulica, a u najlošijem je stanju. Namjera ovog amandmana je početak projekta izradom dokumentacije te rekonstrukcija tijekom 2020. godine.

Predložen je i amandman za pokretanje projekta izgradnje azila za životinje koji je od svibnja 2013., i jeftinog predizbornog populizma, ostao kao mrtvo slovo na papiru. Dosadašnje ''šlepanje'' IDS-ove vlasti na pristojnosti i civiliziranosti volontera i ljubitelja životinja, koji odvajanjem od vlastitih plaća financiraju brigu za nezbrinute životinje, mora prestati konkretnim akcijama. Predloženim amandmanom preraspodjelom sredstava osiguralo bi se 1.488.000,00 kuna za početak izgradnje azila u koji Grad Pula dosada nije investirao niti jednu jedinu kunu.

Na kraju kao vrlo bitnu stvar, kao bolnu točku na ovim prostorima gdje je postalo popularno svaki pedalj morske obale dati u koncesiju i zaradu u privatne ruke, poslan je amandman koji se odnosi na ''Odluku o donošenju Plana davanja koncesija za 2019. godinu''. Tražimo da se izbriše odredba ''- izgradnja i gospodarsko korištenje luke posebne namjene – luke nautičkog turizma Bunarina Pula“. Stav SDP Pule je da nema nikakvog razloga za davanjem u koncesiju prostora koji je prihodovao 4 - 5 milijuna kuna godišnje. Prema stavovima UV Luke Pula taj novac trebao se trošiti na uređenje pulske obale, umjesto da se ''zagrabi'' u džepove stanovnika Pule.  Postavlja se pitanje, zašto i kome se to želi pogodovati? Pogotovo u svjetlu činjenice kako bi umjesto 4 – 5 milijuna kuna, Grad Pula koncesijom prihodovao otprilike 1-1,5 milijuna kuna, odnosno više nego upola manje.

Nastavno na amandman o ''Odluci o donošenju Plana davanja koncesija za 2019. godinu'' i navedenu problematiku obalnog prostora, zatraženo je skidanje s dnevnog reda donošenje odluke o izmjenama i dopunama GUP-a, donošenje odluke o srednjoročnom (3 godine) planu davanja koncesija za razdoblje 2019 – 2021, odluke o donošenju plana koncesija za 2019. godinu.

SDP Pule stava je kako su izmjene GUP-a kojima se predviđa dodatno povećanje smještajnih kapaciteta za novih nekoliko tisuća ležajeva prevažna odluka o budućnosti grada koju ne može donijeti isključivo Gradsko vijeće, već da se po tom pitanju mora pitati stanovnike Pule na referendumu – odnosno žele li da se Pula pretvori u grad kojemu nisu potrebni visoko obrazovani kadrovi već isključivo kadrovi poput čistačica i čistača, konobarica i konobara te ostalog pomoćnog osoblja. Za ostale točke o planu koncesija smatramo kako nisu poštivane odredbe Zakona o koncesijama jer vijećnicima nisu dostavljene nikakve studije iz kojih se može vidjeti po kojim kriterijima je napravljena procjena vrijednosti koncesija.

SDP Pule neće mirno promatrati kako se donose odluke koje su dugoročno štetne po grad i njegove stanovnike. Grad Pula postojao je puno prije IDS-ove vlasti i sada je očito na nama kao oporbi da se borimo za opstanak Pule jer ovakvim prepuštanjem javnog dobra u privatne ruke pitanje je što će ostati nakon IDS-ove vlasti.