Priopćenje za medije SDP Pula povodom situacije u Uljaniku i održane skupštine dioničara

Uljanik u svojih 162 godine postojanja, pritom je preživio dva svjetska rata, nikada nije bio u ovakvim problemima i pritom nikada nije imao toliko neprijatelja kao sada.

Iskazuje se toliko nepoštovanje prema instituciji Uljanika do te mjere da, dok je još na životu, pojedinci rade planove o prenamjeni zemljišta i vlastitom bogaćenju na štetu brodogradnje i radnika.

Nažalost, u 21. stoljeću, u 2018. godini kada smo mislili da su sramotna vremena pretvorbe i privatizacije iza nas, Uljanik i njegovi radnici sada prolaze ono što su prošli radnici diljem Republike Hrvatske tijekom 90-ih godina. U razdoblju kada je provedena pretvorba i privatizacija industrijskih pogona u režiji HDZ-ove vlasti.

U 21. stoljeću u Republici Hrvatskoj, u tjednu kada se obilježava dan borbe protiv siromaštva, možemo konstatirati kako je Vlada RH odlučila pojačati svoj dosadašnji ''rad'' na siromašenju i iseljavanju iz Hrvatske, a samim time Pule i Istre.

Bilo što drugo nije moguće konstatirati s obzirom da Vlada RH nije željela pružiti ruku radnicima i ponuditi tj. imenovati svoje predstavnike u Nadzorni odbor Uljanika.

Ovakvim prebacivanjem odgovornosti Vlada RH nanosi štetu primarno tisućama zaposlenih u Uljaniku i 3. Maju, njihovim obiteljima, a potom i državnom proračunu.

Takve političke odluke su zastrašujuće jer postavlja se pitanje jesu li stanovnici Istre i Primorja građani drugog reda?

Ispaštaju li danas samo zato što HDZ u ovim krajevima nikada nije ostvario zapažene izborne rezultate, pa samim time stanovnici Istre i Primorja nisu niti bitni?

Nije potrebno pogledati daleko u prošlost i prisjetiti se tretmana poduzeća koja se nalaze u HDZ-u sklonijim krajevima. Dok na Agrokor i Borg skupinu nema potrebe niti trošiti riječi jer javnost je sve vidjela.

Ovim putem pozivamo Vladu RH da se iz pasivnog nezainteresiranog promatrača, aktivno uključi u spašavanje radnih mjesta kroz imenovanje svojih predstavnika ili donošenjem adekvatnih zakonskih rješenja.

Ne zato jer je to Uljanik, već zato što u Hrvatskoj ovako kompleksnog industrijskog pogona više nema. Opće poznata je činjenica – kada se jednom brodogradnja ugasi, gotovo nemoguće ju je opet pokrenuti jer ostaje se bez najbitnije karike u vrlo kompleksnom lancu – radnika koji imaju znanje.

SDP Pule čvrstog je stava kako Uljanik mora biti spašen, u suprotnom, željeli mi to priznati ili ne, postajemo ''taoci'' turizma o kojem će ovisiti cijeli jedan grad, županija, a posljedično i država, što dugoročno gledano predstavlja opasnost za sve stanovnike Hrvatske.

Najporaznija činjenica je da će u 21. stoljeću, stoljeću znanja i tehnološkog napretka, neodgovorni pojedinci koji trenutačno vode institucije, dozvoliti da zemlja s ogromnom pomorskom tradicijom ostane bez brodograđevne industrije koja je generator upravo spomenutog znanja i tehnološkog napretka.