SDP Istre: Za ministra zdravstva Kujundžića istarski građani i pacijenti su građani drugog reda

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji potpredsjednik SDP-a Hrvatske i saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin i Sanja Radolović predsjednica SDP Pule, gradska i županijska vijećnica SDP-a govorili su o problematici zdravstva u Istarskoj županiji.

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin podsjetio je na situaciju vezano za nove inovativne lijekove koji će po novome, odlukom HZZO-a, od sada biti dostupni samo u kliničkim bolničkim centrima, dakle u Rijeci, Zagrebu, Osijeku i Splitu. Grbin je poručio kako iz SDP-a Istre žele poslati jasnu poruku da takvo što ne mogu prihvatiti.

Naime, novi inovativni lijekovi poput „Pembrolizumaba“ za rak pluća i rak debelog crijeva ili „Ramucirumaba“ za rak želuca jednako su pravo građana Pule, Rovinja, ali i Dubrovnika i Varaždina, kao i onih iz Zagreba ili Rijeke. Kada u bolnicama postoje uvjeti i znanje, a primjerice u Puli, Varaždinu i Zadru, kaže Grbin itekako postoje, zahtjev da pacijenti bolesni od raka putuju u Zagreb, Split, Osijek ili Rijeku je čista diskriminacija i pokazuje stupanj nebrige državne HDZ-ove vlasti prema građanima svoje zemlje.

Ako u Zadru, Šibeniku ili Karlovcu zbog stranačke stege ne žele govoriti o tome, mi u Istri šutjeti nećemo te od Vlade tražimo jasne odgovore na pitanja: „smatra li HDZ-ova vlada da je u redu da pacijenti oboljeli od raka, a takvih je u Istri godišnje recimo samo od raka pluća 120, od raka debelog crijeva 50, koji bi se mogli liječiti navedenim lijekovima, unatoč bolesti moraju putovati u Rijeku ili Zagreb zbog terapije? Smatra li HDZ-ova vlada da su građani Istre, ali i Varaždina, Zadra, Slavonskog Broda, Dubrovnika itd. građani drugog reda koji ne uživaju puno pravo na zdravstvenu zaštitu?“ Konačno, pita se Grbin, zbog čega Vlada sufinancira gradnju velike dnevne bolnice u Puli, u sklopu nove bolnice kada se tamo neće moći davati lijekovi zbog kojih se gradi.

Ministar Kujundžić, koji se pretvara u „grobara“ hrvatskog zdravstva, kaže Grbin, jučer je praktički najavio poskupljenje dopunskog zdravstvenog osiguranja, mi mu danas poručujemo: „E, nećeš! Dok svim građanima Hrvatske ne želiš osigurati zdravstvenu zaštitu pod jednakim ili barem sličnim uvjetima na to nemaš nikakvo pravo!“

Umjesto toga, zaključuje Grbin, pozivam ministra da građanima Istre, koje evidentno diskriminira, smanji cijenu doprinosa za zdravstvo ili im osigura da se mogu liječiti u svom kraju.

Sanja Radolović, predsjednica SDP Pule naglasila je kako izuzev onkološke mreže i nemogućnosti davanja navedenih lijekova onkološkim bolesnicima u općim bolnicama, ključan problem za istarsko zdravstvo je nedostatak kadrova u zdravstvu, odnosno odljev medicinskih kadrova u inozemstvo i u privatnu praksu. S druge strane, država ne poduzima nikakve konkretne mjere za sprečavanje odlaska liječnika u inozemstvo, a trebalo bi pokušati to učiniti kroz jačanje pravne sigurnosti liječnika, ulaganje u stručno usavršavanje liječnika i mjere za poboljšanje kvalitete njihova svakodnevnog života, poput rješavanja stambenog pitanja programima poticajne stanogradnje u suradnji s lokalnom zajednicom.

Tome u prilog govori i činjenica kako je u pulskoj bolnici od 79 specijalizanata svega njih 11 u općoj bolnici Pula dok su ostali raspoređeni po KBC-ovima, a pulska bolnica im plaća specijalizaciju. Istovremeno pulska bolnica je suočena s nedostatkom kadrova i mora povlačiti liječnike specijaliste na rad u hitnu službu čime se znatno produžavaju liste čekanja pacijenata na preglede što nije racionalno i na Ministarstvu zdravstva je da se riješi problem specijalizanata i omogući pulskoj bolnici barem kratkoročno povlačenje specijalizanata u pulsku bolnicu kako se ne bi dovodilo u pitanje pružanje kvalitetne zdravstvene usluge građanima i povećanje lista čekanja na preglede, a i odgađanja samih operativnih zahvata zbog nedostatka kadrova.

Konkretno kada govorimo o bolničkom sustavu u Istri, Radolović ističe kako je  jasno da ministarstvo zdravstva ne mari previše za istarski bolnički sustav i uslugu koja će biti na raspolaganju pacijentima kada je pulskoj bolnici pripalo svega 4,5 posto iznosa koji je država izdvojila za 21 nedržavnu bolnicu u zemlji.

Odnosno od tih ukupno 297 milijuna kuna Opća bolnica u Puli je za podmirenje dospjelih obveza dobila 13.250.000 mil. kn milijuna što smatramo sramotnim potezom Ministarstva posebno svjesni činjenice da istarski građani višestruko više novaca kroz razne poreze i doprinose uplaćuju u državni proračun i da se provela decentralizacija zdravstva Istra je mogla imati ne jednu bolnicu u fazi gradnje i opremanja, već nekoliko najsuvremenijih bolnica. Kriteriji po kojima su novci raspoređeni na navedeni način za bolnice naravno po dobro znanom HDZ-ovom modelu nisu do kraja poznati, a navodi se „kriterij gravitacije stanovništva“ prema pulskoj bolnici koji je potpuno promašen i zastario.

Također, jasno je da je Hrvatska po pitanju zdravstva „država paradoksa“ u kojoj u bolničkom sustavu novac bolnicama određuje jedna jedina osiguravajuća kuća, odnosno HZZO, koja istovremeno diktira i cijene usluga. U civiliziranom i uređenom društvu takvu situaciju nazvali bi teškim sukobom interesa međutim u Hrvatskoj se ništa ne poduzima po tom pitanju. Dakle, u Hrvatskoj zdravstvo ne vodi ministarstvo zdravstva i ministar Kujundžić već HZZO na čelu s ravnateljem Vukelićem.

Zaključno, rekla je Radolović, pozivamo ministra Kujundžića da se ne bavi više prepisivanjem reforma iz Nacionalnog plana za zdravstvo iz 2012. godine, budući da se nijedna od navedenih reformi ne provodi u cijelosti i najavom poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja, već da počne raditi ono što mu je i dužnost kao ministra zdravstva, a to je reformirati cjelokupni sustav zdravstva za opći boljitak svih građana.