SDP: Može li ovakva Uprava voditi Uljanik?

Danas s početkom u 10:00 sati održana je press konferencija na kojoj su predsjednica Gradske organizacije SDP Pule Sanja Radolović, predsjednik SDP Istarske županije Vili Bassanese i saborski zastupnik SDP-a i potpredsjednik SDP-a Hrvatske Peđa Grbin govorili o stanju u pulskom brodogradilištu Uljanik i odluci Europske komisije o odobrenim državnim jamstvima.

Predsjednica SDP Pule Sanja Radolović vezano za stanje u brodogradilištu Uljanik rekla je kako u SDP-u pozdravljaju jučerašnju Odluku Europske komisije odnosno „zeleno svjetlo“ na državna jamstva od 96 milijuna eura, međutim situacija je unatoč ovoj Odluci Europske komisije i dalje alarmantna posebice ako znamo da su ova državna jamstva tek kratkoročno rješenje situacije u našem brodogradilištu.
Ono što je sada najbitnije, kaže Radolović, jesu isplate plaće radnicima Uljanika koji nisu dobili plaće za prosinac, plaćanje dobavljača i kooperanata te u konačnici dovršetak programa restrukturiranja koji će donijeti jedinu opciju za koju se SDP zalaže, a to je opstanak našeg pulskog brodogradilišta i radnih mjesta.

Vili Bassanese, predsjednik SDP-a Istarske županije govorio je o samoj odgovornosti za ovakvo stanje u Uljaniku te naglasio kako odgovornost leži na samoj Upravi, posebice jer su ugovarali poslove za koje je već prilikom ugovaranja bilo jasno da neće dovesti do pozitivnog financijskog rezultata, ali je valjda bilo bitno da se napuni knjiga narudžbi bez jasne vizije o financijskom poslovanju Uljanika. Najveći dio odgovornosti uprave je u činjenici da se čekalo doslovce do posljednjeg trenutka, odnosno neisplate plaća radnicima Uljanika, dok je bila potrebna njihova promptna reakcija u vidu traženja strateškog partnera ili traženja državnih jamstava i odobravanja istih od EK znatno ranije, odnosno dok još nije bilo upitno da neće biti novaca za isplatu plaća radnicima.

Pitanje svih pitanja, kaže Bassanese je, da li ovakva uprava koja je dovela do ovakvog stanja u Uljaniku, može biti sposobna provesti program restrukturiranja i da li ovakva Uprava zaslužuje dalje voditi Uljanik!? Upravi koja je na mjesečnoj razini imala velike plaće sigurno ne znači puno neisplata jedne plaće, međutim „običnom“ radniku koji preživljava od plaće do plaće, neisplata jedne plaće znači nemogućnost pokrivanja mjesečnih režija, kupnje hrane i podmirivanja kredita koje nažalost većina nas danas ima. Zamislite samo onda kako je i osim samih radnika Uljanika koji nisu dobili jednu plaću i kooperantima Uljanika koji plaće nisu dobili od rujna 2017. godine. Kako ti ljudi preživljavaju?

Peđa Grbin, saborski zastupnik SDP-a i potpredsjednik SDP-a Hrvatske još jednom je pozdravio Odluku komisije, ali je istaknuo kako je ovo ne samo privremeno rješenje, već je i vremenski ograničeno rješenje.

U izradi plana restrukturiranja Vlada nije samo nadzornik, već i partner, naglasio je Grbin, budući da imovinom građana RH jamči za ispunjenje obveza koje je preuzeo Uljanik, dakle plaćanja kredita, stoga očekujemo od Vlade da o svakom koraku koji će biti poduzet obavijesti javnost, a pogotovo da javnost obavještava o radnjama vezanima uz restrukturiranje.

Pri tome, kaže Grbin, opreza radi napominjemo: poslovna tajna nije i ne može biti izlika kada se novcem građana jamči za kredit od 96 mil. EUR, a pogotovo tražimo odgovor na pitanje, i tu ponavljam ono što sam pitao premijera proteklog tjedna: koji je plan B, ako priča sa jamstvima i restrukturiranjem u ovom obliku ne prođe, odnosno, je li kako se špekulira plan B gašenje brodogradnje u Puli.