Radolović: Dosada je HDZ-u INA bila „krava muzara“, a sada su se prebacili i na HEP!

Radolović: Dosada je HDZ-u INA bila „krava muzara“, a sada su se prebacili i na HEP!

Radolović: Dosada je HDZ-u INA bila „krava muzara“, a sada su se prebacili i na HEP!

Sanja Radolović, saborska zastupnica iz redova SDP-a u raspravi u Hrvatskom saboru o izmjenama Zakona o tržištu električne energije i o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji istaknula je kako, ako je bilo i najmanje dvojbe tko će platiti dokapitalizaciju HEP-a (Hrvatska elektroprivreda) od 900 milijuna eura sada je potpuno jasno da „nema besplatnog ručka“ i da će sve platiti hrvatski građani i poduzetnici.

A jučerašnja afera vezana za prodaju viškova plina u bescjenje zbog koje je Hrvatska elektroprivreda (HEP) izgubila milijune eura, jer je HEP kupovao i punio skladišta plina po tržišnim od 47 eura po megavatsatu, a prodavao isti po jedan cent samo je dodatno produbila financijske dubioze i gubitke u HEP-u koje će u konačnici morati plaćati hrvatski građani i poduzetnici.

Radolović je podsjetila kako je Vlada RH donijela Odluku o dokapitalizaciji HEP-a u iznosu od 900 milijuna eura bez da je uz tu odluku priložila bilo kakve financijske podatke o poslovanju HEP-a. Zamislite da bilo koji hrvatski građanin ili poduzetnik ode u neku banku i traži kredit bez da banci priloži bilo kakvu potvrdu o kreditnoj sposobnosti. Ministar Filipović se tada „branio“ time da još teku zakonski rokovi u kojima HEP može podnijeti svoje financijske izvještaje za proteklu godinu i pazite da on kao ministar nadležan za HEP i jedini član Skupštine HEP-a zapravo ni ne zna koji je konačan poslovni, odnosno financijski rezultat HEP-a na kraju 2022. godine.

+96Dakle, išlo se u dokapitalizaciju vrijednu 900 milijuna eura, bez da se uopće zna zapravo koliko su HEP „koštale“ Vladine protuinflacijske mjere, da li je to bilo 900 milijuna eura, ili više ili manje, a najvažnije i bez da znamo kako će to utjecati na javne financije. Posljednji dostupni podaci pokazuju da je HEP na dan 30. lipnja 2022. imao ostvareni gubitak od 1,3 mlrd kn, a projicirani gubitak za kraj 2022 . g. iznosio je 4,5 mlrd kn.  Međutim, ono što je najbitnije je obmana koju je nad hrvatskim građanima i poduzetnicima izvršila Vlada RH Andreja Plenkovića opetovano povaljavši kako je niža cijena električne energije i ostalih energenata poklonjena hrvatskim građanima, a sad je sasvim jasno da im nije poklonjeno ništa i da će sve to skupo plaćati i plaćaju kroz dokapitalizaciju kao i kroz najnoviju aferu u HEP-u, vezanu za prodaju viškova plina po jedan cent.

Radolović je podsjetila kako se HEP samo u zadnjoj „tranši“ protuinflacijskih mjera zadužio za 6 mlrd kn i to kod poslovnih banaka po izrazito visokim kamatnim stopama zbog problema s likvidnošću, a istovremeno je odobrio kredit i svoj tvrtki „kćeri“  Hrvatskom operateru prijenosnog sustava (HOPS) u iznosu od 450 mil kn. Dakle, HEP koji je već bio prezadužen i ne može preko godinu dana podmirivati svoje kratkoročne obveze još daje kredit poduzeću čiji je većinski vlasnik.

Sve ovo jako podsjeća na slučaj INA-e prije nego smo i tu hrvatsku kompaniju prodali u bescjenje i opravdano se postavlja pitanje je li ova dokapitalizacija samo paravan da bi se kasnije pojavio novi strani kreditor „spasitelj“ kao u slučaju Fortenove ili INA-e?