SDP Pule uz kavu s građanima ususret Međunarodnom prazniku rada promovirao svoje politike za razvoj Pule

SDP Pule uz kavu s građanima ususret Međunarodnom prazniku rada promovirao svoje politike za razvoj Pule

SDP Pule uz kavu s građanima ususret Međunarodnom prazniku rada promovirao svoje politike za razvoj Pule

SDP Pule je nakon ukidanja ograničenja uzrokovanih pandemijom koronavirusa, nakon 2 godine pauze, održao tradicionalno druženje uz kavu s građanima na Narodnom trgu u Puli.

Prijepodnevno druženje prošlo je uz kavu te darivanje karanfila građanima povodom Međunarodnog praznika rada.

Tom prigodom predsjednik SDP Hrvatske Peđa Grbin sa suradnicima razgovarao je s građanima oko problema radnika i gospodarstva koji su već godinama najizraženiji kako u ostatku Hrvatske tako u Puli i Istri – niske plaće, sezonski poslovi, ne plaćanje prekovremenog rada, a sada i ubrzani rast cijena energenata i nekretnina.

Nažalost porazne činjenice su kako kupovna moć radnika u RH zaostaje za prosjekom EU više od 30% te da su radnici u Hrvatskoj među najslabije plaćenima u Europskoj uniji. A nakon što se uzme u obzir inflacija sigurno je kako će ta razlika biti još i veća u narednom periodu.

Ne može se ignorirati niti problem rasta cijena stambenog prostora koji je višestruko premašio rast plaća što je pogotovo vidljivo u Istri te onemogućava samostalnost i stabilnost samcima i obiteljima koje žele riješiti svoje stambeno pitanje.

SDP Pule upoznao je građane s prioritetima politike koje zastupa u Puli, a nužne su za optimalan razvoj Pule, pa je istaknuto kako je potrebno uskladiti razvoj turizma i industrije tako da se komunalni doprinos od izgradnje turističkih smještaja investira u industrijsku zonu kako ovisnost gospodarstva Pule ne bi rasla u korist turizma.

Izgradnjom jake industrijske zone želi se postići cjelogodišnje zapošljavanje na području Pule kako bi se smanjio udio sezonskih poslova o kojima ovisi egzistencija stanovništva te da oni budu ono za što su i predviđeni – stjecanje radnog iskustva učenika i studenata kroz pristojne plaće. Nažalost sezonski poslovi postali su pravilo, a ne sezonska iznimka.

Jedina i prava sloboda leži u jakom i raznovrsnom gospodarstvu te dobro plaćenom radniku, a prioritet SDP Pule je stvaranje uvjeta da se gospodarski potencijal Pule realizira u što je kraćem mogućem roku na dobrobit svih stanovnika.